Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η οικονομική θεωρία και πρακτική στην πολιτική που ακολουθείται στην Ευρώπη για την τάχατες 'έξοδο' από την κρίση


Καταρχήν πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι λόγοι για τους οποίους τεκταίνονται όλα όσα τεκταίνονται στις μέρες μας στην Ευρώπη είναι πρωτίστως πολιτικοί και ακολούθως οικονομικοί (Επισυναπτόμενο 1, Επεξηγηματικό σημείωμα για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας). Απλούστατα παρακολουθήστε τι κάνει η Αμερική, η οποία αντί να λαμβάνει δραστικά μέτρα, απλά τυπώνει χρήμα, δηλαδή αυξάνει την ρευστότητα στην αγορά. Συγκρίνετε αυτό με την  πορεία της Ευρώπης που κάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή φορολογεί, παίρνει συντάξεις, μειώνει μισθούς κτλ. Η Αμερική βρίσκεται τώρα σε μια σταθερή αν όχι ανοδική πορεία ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, και δυστυχώς χωρίς αλεξίπτωτο.

Δεν είναι δυνατό να βάζετε την χώρα μας σε ένα μηχανισμό που είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Ολες οι σοβαρές οικονομικές αναλύσεις θεωρούν την πιθανότητα μόνιμης ύφεσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία, και Πορτογαλία πολύ μεγαλύτερη από την όποια πιθανότητα ανάκαμψης, έστω και σε βάθος χρόνου. Όσες χώρες έχουν υιοθετήσει την λογική του μνημονίου δεν έχουν καμία απολύτως προοπτική ούτε κανείς μπορεί να εξηγήσει πως θα ανακάμψουν. Φυσικά εμείς δεν χρειαζόμαστε σοβαρές οικονομικές αναλύσεις διότι με απλή λογική και βασικές γνώσεις οικονομικών μπορούμε να καταλάβουμε το αυτονόητο, που σημειωτέον διδάσκεται σε όλα ανεξαιρέτως τα πανεπιστήμια του κόσμου. ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΕΘΑ:

Σχεδιάγραμμα:

Ποσοστιαίο (%) ΧΡΕΟΣ = ΤΟ ΧΡΕΟΣ___________________
                                                            Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)

Είναι κατανοητό ότι για να μειωθεί ποσοστιαία το χρέος θα πρέπει είτε να μειωθεί ο αριθμητής (ΤΟ ΧΡΕΟΣ) είτε να αυξηθεί ο παρονομαστής (ΑΕΠ) ή και τα δύο. Ο παρονομαστής αυξάνεται μόνο με την αύξηση στην κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και γενικά τις επενδύσεις, δηλαδή με ανάπτυξη.

Για να ανακάμψει λοιπόν μια οικονομία και να μειώσει το έλλειμμα και περαιτέρω το χρέος, πρέπει να μειωθεί ο αριθμητής και να αυξηθεί ο παρονομαστής. Ας αγνοήσουμε το τι έγινε σε oλες τις άλλες χώρες που η συνταγή της τρόικας απέτυχε και ας επικεντρωθούμε στην Κύπρο. Εμείς βλέπουμε ότι όλα τα μέτρα που ψηφίζετε έχουν σαν αδιαμφισβήτητη συνέπεια να ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ αστρονομικά ο ΑΡΙΘΜΗΤΗΣ και να ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ο ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που πρέπει να γίνει και από αυτό που όλος ο κόσμος, μαζί και η Κύπρος, έκανε μέχρι χθες για να βγει από την οποιαδήποτε ύφεση και να ανακάμψει.

Επίσης το εθνικό προϊόν όχι μονό δεν αυξάνεται αλλά λαμβάνονται τρομακτικά μέτρα που θα επιφέρουν τεράστια μείωση. Το εθνικό προϊόν μπορεί να αυξηθεί μόνο με την...ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Τα μέτρα που παίρνουμε είναι δυστυχώς ακριβώς τα αντίθετα και σε υπερβολικό βαθμό. Μειώνονται όλοι οι μισθοί, θα κοπούν οι συντάξεις, θα επιβληθούν ασύλληπτα υψηλοί φόροι, η ανεργία θα εκτοξευτεί και τόσα άλλα. Κανείς από εσάς δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίζει νόμους και να συνυπογράφει δάνεια τα οποία αποδεδειγμένα θα οδηγήσουν την χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό έγινε σε όλες τις χώρες που υιοθέτησαν την ίδια λογική και αυτό διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου! Εφόσον όλα τα πιο πάνω ισχύουν και οφείλατε να τα γνωρίζετε, σας παρακαλώ εξηγήστε :

1.      Πως ακριβώς θεωρείτε ότι θα ανακάμψει η Οικονομία;
2.      Σε τι ακριβώς εξυπηρετεί η αύξηση του κεφαλαιουχικού δείκτη 'Core TIER 1' των τραπεζών (από 8% σε 10%) σε μια οικονομική ΚΡΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ; (αύξηση του δείκτη αυτού σημαίνει ΜΕΙΩΣΗ της ρευστότητας στην οικονομία εφόσον οι τράπεζες πρέπει να έχουν περισσότερα αποθεματικά, για όσους πιθανόν να μην γνωρίζουν)
3.      Γιατί μας βάζετε σε μια διαδικασία που αποδεδειγμένα και χωρίς καμία αμφισβήτηση θα διαλύσει ανεπιστρεπτί τα πάντα;
4.      Έχετε αντιληφθεί ότι σας έχουν πείσει κάποιοι με γεμάτες τσέπες ότι ο «γάιδαρος πετά» στηριζόμενοι στην έλλειψη γνώσεων, κριτικής σκέψης αλλά κυρίως την πνευματική τρομοκρατία;
5.      Έχετε αντιληφθεί ότι όλα αυτά γίνονται για να υλοποιηθεί η συνθήκη της Λισσαβόνας; Γνωρίζετε τι είναι αυτή η συνθήκη και σε τι αποσκοπεί (Επισυναπτόμενο 1, Επεξηγηματικό σημείωμα για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας). Έχετε κατανοήσει ότι και εσείς θα γίνετε κοινοτάρχες ή θα ψάχνετε δουλειά εφόσον ο προϋπολογισμός μας θα ψηφίζετε στις Βρυξέλλες και θα μας αποστέλλεται;
6.      Έχετε συνειδητοποιήσει ότι σχεδόν κανείς δεν ξέρει τι είναι η συνθήκη της Λισσαβόνας που είναι και ο λόγος που γίνονται όλα αυτά (άρα κατανοήστε το μέγεθος της ελλιπούς ενημέρωσης);
7.      Ξέρετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι και θα είναι για δεκαετίες οργισμένοι με τους πολιτικούς που τους έφεραν αυτή την καταστροφή, τους θεωρούν απόλυτα υπεύθυνους αλλά και εθνικούς προδότες;
8.      Κατανοείτε ότι θα εκτοξεύσουμε ΤΟ ΧΡΕΟΣ για να πάρουμε 'ΑΕΡΑ'; Τίποτα σχεδόν δεν θα εισρεύσει στην οικονομία. Η κατανόηση έστω μόνο αυτού του γεγονότος, είναι αρκετή για κάποιον έτσι ώστε να καταλάβει ότι αυτά τα πολλά δισεκατομμύρια που θα δανειστούμε, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ, που είναι και ο μόνος τρόπος για να τα ξεπληρώσουμε!

Δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε ότι η τρόικα επιδιώκει να μας βάλει στον φαύλο κύκλο του χρέους και του κουρέματος. ΟΛΕΣ οι Ευρωπαϊκές χώρες που υποχρεώθηκαν  να υπογράψουν δανειακές συμβάσεις και μνημόνια με την τρόικα οδηγήθηκαν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και την εξαθλίωση ολόκληρης της κοινωνίας και κυρίως των ασθενέστερων (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία). ΟΛΕΣ με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. ΟΛΕΣ με την ίδια τακτική. ΟΛΕΣ παραχώρησαν την Εθνική Κυριαρχία. ΟΛΕΣ έκαναν ακριβώς το ίδιο λάθος. ΟΛΕΣ πίστεψαν στην τρόικα. ΣΕ ΟΛΕΣ αυτές τις χώρες οι πολίτες τους σήμερα θεωρούν ότι ξεγελάστηκαν, ξεπουλήθηκαν και προδόθηκαν. ΚΑΜΙΑ δεν έχει σήμερα την οποιαδήποτε ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

Η μόνη χώρα που έκανε ακριβώς το αντίθετο είναι η Ισλανδία και βρίσκεται σήμερα σε ανάκαμψη. Το ίδιο το ΔΝΤ το έχει μάλιστα παραδεχτεί, ότι δηλαδή η Ισλανδία είναι η μόνη χώρα που ανακάμπτει και έχει ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου