Τοποθέτηση του WAKEUPCyprus στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -Quotes

...life is 10% what happens to you and 90% how you react to it!...

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Συγκεκριμένα, οι εξωπραγματικές θέσεις των Τουρκοκυπρίων συνοψίζονται ως εξής:

WAKEUPCyprus #Cyprus

1. Σε περίπτωση συμφωνίας, το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα «αναλύει ευκρινώς» τις συνέπειες ενός πιθανού «όχι».

2. Όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τ/κ ζητούν η συμφωνία να εγκριθεί στο σύνολό της και εκ των προτέρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μετατραπεί σε πρωτογενές Δίκαιο. Αναφέρουν ξεκάθαρα πως καμία εκ των δύο πλευρών, οργανωμένο σύνολο ή άτομο, δεν θα μπορεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο να προσβάλει τη συμφωνία. Επιπλέον ζητούν, στο πλαίσιο του υποκεφαλαίου «Έναρξη Ισχύος Συμφωνίας», να γίνει δεκτό ότι την ίδια ακριβώς μέρα θα διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συγκροτηθεί ένα νέο ομόσπονδο κράτος.

3. Υπουργικό Συμβούλιο 15 Υπουργών (10 Ε/κ και 5 Τ/κ) το οποίο θα αποφασίζει κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών του Υπουργικού από την κάθε κοινότητα.

4. Εκ περιτροπής Προεδρία χωρίς στάθμιση ψήφου, ενώ στο τραπέζι υπάρχει η αντιπρόταση Αναστασιάδη για μόνιμο Ε/κ πρόεδρο και μόνιμο Τ/κ αντιπρόεδρο, με εκ περιτροπής Προεδρία μόνο στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπροσώπηση της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ε/κ Πρόεδρο.

5. Όσον αφορά την επιστροφή περιουσιών, εκτός από την εξαίρεση εκείνων όπου χτίστηκαν υποδομές έργων κοινής ωφελείας, απαιτούν την εξαίρεση περιουσιών που εκχωρήθηκαν σε «δυσπραγούντες πολίτες του ψευδοκράτους».

6. Η επιστροφή περιουσιών θα περιοριστεί μόνο σε επίπεδο πρώτης κατοικίας και μικρής επιχείρησης. Αν κάποιος πρόσφυγας είχε μεγαλύτερη περιουσία στα κατεχόμενα, το δικαίωμα επιστροφής θα περιορίζεται στο σπίτι ή την επιχείρησή του, ενώ για την υπόλοιπη περιουσία του θα αντιπροτείνεται ανταλλαγή με άλλη περιουσία ή αποζημίωση.

7. Οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από το συνιστών κρατίδιο την εσωτερική ιθαγένεια του οποίου διατηρεί το άτομο που θα δικαιούται αποζημίωσης, οικονομικό βάρος που πέφτει ως επί το πλείστον στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

8. Διαμοιρασμός των βασικών εσόδων του κράτους στη βάση της αναλογίας πληθυσμού των συνιστώντων κρατιδίων, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει ο διαμοιρασμός να γίνεται με βάση την εκάστοτε συνεισφορά των δύο συνιστώντων κρατιδίων στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα του ομόσπονδου κράτους.


πηγή: http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=143631&catid=31

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου