Τοποθέτηση του WAKEUPCyprus στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -Quotes

...life is 10% what happens to you and 90% how you react to it!...

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ντοκυμαντέρ Video - Τo πείραμα της φυλακής Στανφορτ - H ψυχολογία του κακού... Τι γίνεται όταν βάλεις καλούς ανθρώπους σε ένα κακό μέρος;









"Τι Δεσμοφύλακας θα ήσουν; Σαδιστής ή συμπονετικός;"
"Τι Φυλακισμένος θα ήσουν; Συμβιβασμένος ή αγωνιστής;"

The Stanford Prison Experiment (Greek Subtitles)
Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford...
Το Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ ήταν ένα πείραμα πάνω στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα. Το πείραμα διεξήχθη το 1971 από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Εικοσιτέσσερις φοιτητές επιλέχθηκαν από 70 για να παίξουν τους ρόλους των φυλακισμένων και των δεσμοφυλάκων και να ζήσουν σε μια υποτιθέμενη φυλακή που είχε δημιουργηθεί για τους σκοπούς του πειράματος στο υπόγειο του κτιρίου της Επιστήμης της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με βάση την απουσία ψυχολογικών και ιατρικών προβλημάτων, αλλά και ποινικού μητρώου, έτσι ώστε να αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για την επιστημονική παρατήρηση. Οι ρόλοι μοιράστηκαν μετά από ρίψη κέρματος (κορώνα ή γράμματα).[1]
Οι φυλακισμένοι και οι δεσμοφύλακες μπήκαν κατευθείαν στους ρόλους τους προχωρώντας τους ρόλους του όμως πέρα από τις προβλέψεις, οδηγούμενοι σε επικίνδυνες και ψυχολογικά καταστροφικές καταστάσεις. Το ένα τρίτο από τους φρουρούς κρίθηκε ότι επέδειξαν "γνήσια" σαδιστικές τάσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί φυλακισμένοι να τραυματιστούν ψυχολογικά και δύο από τους φοιτητές να αποχωρήσουν νωρίς από το πείραμα. Μετά την κατάρρευση ενός φοιτητή από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στη φυλακή,[2] και συνειδητοποιώντας ότι είχε παθητικά επιτρέψει ανάρμοστες συμπεριφορές να λάβουν χώρα κάτω από την εποπτεία του, ο Ζιμπάρντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι φυλακισμένοι όσο και οι δεσμοφύλακες είχαν ταυτιστεί υπερβολικά με τους ρόλους τους, με αποτέλεσμα να τερματίσει το πείραμα μετά από έξι μέρες.
http://www.prisonexp.org/

Τα αποσπάσματα από το ντοκυμαντερ "Quiet Rage" (1992) & από την εμφάνιση του Philip Zimbardo στο κανάλι Democracy Now (2007).


Το πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ ήταν μια μελέτη που έλαβε χώρα το 1971 και αφορούσε τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η μετατροπή ατόμων σε φυλακισμένους και δεσμοφύλακες.

Τον Αύγουστο του 1971, ο καθηγητής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Φίλιπ Ζιμπάρντο (Philip Zimbardo), εμπνεόμενος κι από ανάλογο πείραμα του Στάνλεϊ Μίλγκραμ (http://www.pare-dose.net/?p=3878), δημοσίευσε αγγελία, με την οποία αναζητούσε εθελοντές για την διεξαγωγή ενός πειράματος προσομοίωσης φυλακής, προσφέροντας ως αμοιβή 15 δολάρια την ώρα και για διάστημα δύο εβδομάδων που θα διαρκούσε το πείραμα.

Το πείραμα ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1971. Οι εθελοντές αφού χωρίστηκαν τυχαία (με το στρίψιμο νομίσματος) σε φυλακισμένους και δεσμοφύλακες, οδηγήθηκαν σε μια υποτυπώδη φυλακή που δημιουργήθηκε σ' έναν υπόγειο χώρο τού πανεπιστημίου για τις ανάγκες τού πειράματος. Οι «φυλακισμένοι» οδηγήθηκαν σ' αυτόν τον χώρο με δεμένα τα μάτια, έτσι ώστε να μην έχουν αίσθηση του χώρου στον οποίον βρισκόταν, ενώ φόρεσαν ειδικά ρούχα που πάνω τους υπήρχε ένας αριθμός, αντί του ονόματός τους. Ο χώρος, επίσης, στερούνταν φυσικού φωτισμού, δημιουργώντας έτσι και την αίσθηση απώλειας του χρόνου.

Ο ίδιος ο Ζιμπάρντο, εκτός από τον ρόλο του επιβλέποντα του πειράματος, ανέλαβε και τον ρόλο τού «διευθυντή» της «φυλακής», δίνοντας οδηγίες και καθορίζοντας τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούσαν να κινηθούν οι «δεσμοφύλακες», έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό και την αποπροσωποποίηση των συμμετεχόντων εθελοντών. Οι «δεσμοφύλακες» ντύθηκαν με χακί στρατιωτικά ρούχα, εξοπλίστηκαν με γκλομπς, τα οποία όμως δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν εναντίον των «φυλακισμένων» (ήταν δηλαδή, απλά δηλωτικά εξουσίας, όπως και τα ρούχα, χωρίς κανένα δικαίωμα εξάσκησης βαριάς σωματικής βίας), ενώ υποχρεώθηκαν να φορέσουν γυαλιά ηλίου «καθρέφτες» (αντικατροπτίζοντα), έτσι ώστε να μην υπάρχει απευθείας επαφή των ματιών μεταξύ αυτών και των «φυλακισμένων». Δημιουργήθηκε έτσι μια σχετικά απρόσωπη κατάσταση, που περιόριζε τον όποιο συναισθηματισμό, επιτρέποντας στους εξουσιάζοντες «δεσμοφύλακες», μια ελευθερία κινήσεων απαλλαγμένη από τέτοιου είδους αναστολές, μεταδίδοντας στους «φυλακισμένους» το αίσθημα του φόβου και την αντίληψη αυθαιρεσίας τής εξουσίας.

Διαβάστε περισσότερα: Το πείραμα της φυλακής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, του καθηγητή Φίλιπ Ζιμπάρντο | Πάρε-Δώσε
http://www.pare-dose.net/?p=4010



Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μεγάλη ύφεση 1932-Το πείραμα ενός Αυστριακού χωριού που εξέδωσε πρακτικό νόμισμα και αμφισβήτσε την κυριαρχία των τραπεζών τοκογλύφων…από 30% ανεργία που ήταν, τώρα έφτασε να ζητά και άλλους εργαζομένους από άλλες πόλεις… το πείραμα πέτυχε και εφαρμοστηκε και αλλού..το εκλεισε το Ανώτατο Δικαστήριο κατ εντολή της Κεντρικής Τραπεζας

Το πείραμα του Wörgl – Μια ιστορία σαν παραμύθι
Μια μεγάλη απόφαση
Το Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ…
Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια των πλουσίων επενδυτών του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.
Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.
 Δήμαρχος όμως είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» του οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ). Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία. Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά. Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.
Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα της Αυστρίας) όχι εκτυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο του Wörgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως “Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας”, κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.
Τα χρήματα του Wörgl
Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, και η αξία των υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα. Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί. Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά. Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό. Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά. Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη. Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του. Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό. Και ο κύκλος κυκλοφορίας του χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης της πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο το να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί. Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα να αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα:
Τα χρήματα του Wörgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδάλλως, την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα, έπρεπε να αγοράσει ένα κουπόνι σαν γραμματόσημο, με αξία το 1% της ονομαστικής αξίας και να το κολλήσει στο χαρτονόμισμα. Υπήρχε δηλαδή μία λειτουργία αντίθετη από τον τοκισμό, που επέτρεπε στο χρήμα να κυκλοφορεί συνεχώς.
Ο Δήμαρχος φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει όλους τους ανέργους της πόλης για τα δημοτικά έργα. Με την αύξηση του κύκλου εργασιών της πόλης όμως, ο αρτοποιός για παράδειγμα δεν προλάβαινε μόνος του να βγάζει τα ψωμιά που του ζητούσαν, υποχρεώθηκε λοιπόν να προσλάβει έναν βοηθό, τον οποίον πλήρωνε με τα σελίνια του Δήμου. Το ίδιο κάνανε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Οι βοηθοί που προσλήφθηκαν όμως διευρύνανε την αγοραστική δύναμη της πόλης και έτσι οι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν μία περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, σε σημείο που κανένας κάτοικος της πόλης να είναι άνεργος, αλλά αντίθετα να υπάρχουν παντού αγγελίες ζήτησης προσωπικού. Έτσι το σύστημα αρχίζει να αποκτάει μία δυναμική μορφή, και οι άνεργοι από τα γύρω χωριά έρχονται για να δουλέψουν στο Wörgl, επίσης οι παραγωγοί από τα γύρω χωριά που είχαν τα προϊόντα τους απούλητα (διότι μέχρι τώρα κανείς δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει) επιτέλους βρήκαν αγοραστές στο Wörgl, αλλά με τους νέους επισκέπτες διευρύνεται ακόμα περαιτέρω η αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγική δραστηριότητα. Οι ξένοι εργάτες παίρνοντας τα σελίνια του Wörgl, δυνάμωναν και τις δικές τους τοπικές οικονομίες, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στα γύρω χωριά, αλλά το ίδιο το Wörgl έβγαινε αλώβητο, από αυτή την έξοδο του χρήματος.
Ο Δήμαρχος είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα: Ήταν αυτός που εκτύπωνε το χρήμα. Δεν ήταν ένας ιδιώτης τραπεζίτης με σκοτεινά συμφέροντα κυριαρχίας από πίσω του, αλλά ένας άνθρωπος στην υπηρεσία των πολιτών.
Η πίσω όψη κάθε γραμματίου περιείχε αυτολεξεί την ακόλουθη συγκινητική δήλωση, κάποια λόγια που φαίνονται σαν να γράφτηκαν σήμερα, και όμως γράφτηκαν το 1932:
«Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση. Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή του κόσμου άρχισε! -Είναι καιρός, με αποφασιστική και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά του εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση. Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους. Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας – Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιών και έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά της πόλης του Wörgl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί».
Η επιτυχία του Wörgl
Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση, δρόμοι, φωτισμός. Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα. Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη των Δασών.
Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το “θαύμα του Wörgl”. Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη της Kirchbühl, και τον Ιούνιο του 1933, ο Δήμαρχος του Wörgl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις της Αυστρίας που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος και στις πόλεις τους.
Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε από τον Claude Bourdet, έναν αυτόπτη μάρτυρα Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης:
«Επισκέφθηκα το Wörgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα φτάνουν το θαύμα. Οι δρόμοι, περιβόητοι για την άθλια κατάσταση τους, συναγωνίζονται τώρα την ιταλική Autostrade (Ιταλική Εθνική Οδό). Το Συγκρότημα των Δημαρχιακών γραφείων έχει ανακαινιστεί όμορφα ως ένα γοητευτικό σαλέ με ανθισμένες γλαδιόλες. Μια νέα τσιμεντένια γέφυρα φέρει περήφανα την πλάκα: “Χτισμένο με δωρεάν χρήματα το έτος 1933″. Παντού βλέπει κανείς νέους φανοστάτες στους δρόμους, καθώς και ένα δρόμο με το όνομά του Silvio Gesell. Οι εργαζόμενοι στα πολλά εργοτάξια είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του συστήματος του δωρεάν χρήματος. Στα καταστήματα τα γραμμάτια είναι αποδεκτά παντού, παράλληλα με τα επίσημα χρήματα. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το σύστημα που πειραματίστηκε στο Wörgl εμποδίζει την φορολογική ισότητα, γιατί ενεργεί σαν μία μορφή εκμετάλλευσης του φορολογουμένου. Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό λάθος σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Ποτέ στο παρελθόν δεν είδε κανείς τους φορολογούμενους να μη διαμαρτύρονται έντονα κατά την αφαίρεση των χρημάτων τους. Στο Wörgl κανείς δεν διαμαρτύρονταν. Αντίθετα, οι φόροι (σε μορφή γραμματίων) καταβάλλονται εκ των προτέρων στον Δήμο. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμα και διαμαρτύρονται στην Εθνική τους Τράπεζα η οποία αντιτίθεται στην έκδοση των νέων αυτών χαρτονομισμάτων (των τοπικών γραμματίων). Είναι αδύνατο να αποδώσει κανείς τη γενική βελτίωση του Wörgl μόνο στη «νέα μορφή των φόρων». Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το Δήμαρχο ότι το νέο νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του πολύ καλύτερα από το παλιό. Αφήνω στους ειδικούς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την κατά 100% κάλυψη των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Παρεμπιπτόντως, αυξήσεις των τιμών, το πρώτο σημάδι του πληθωρισμού, δεν εμφανίζονται. Όσον αφορά την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το νέο νόμισμα ευνοεί την εξοικονόμηση κατά κυριολεξία και όχι την αποθησαύριση του χρήματος. Δεδομένου ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους κρατώντας τα σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει την υποτίμηση αυτή επενδύοντάς τα σε μία τράπεζα καταθέσεων. Το Wörgl έχει γίνει ένα είδος προσκυνήματος για τους μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες. Ο καθένας μπορεί να τους αναγνωρίσει αμέσως, από τις εκφράσεις τους, κατά τη συζήτηση τους στους όμορφους δρόμους του Wörgl, ή ενώ κάθονται στα τραπέζια των εστιατορίων. Ο πληθυσμός του Wörgl με χαρά, περήφανος για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά.»
Το τέλος
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα του Wörgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση νομίσματος. Και έγινε ποινικό αδίκημα η έκδοση “νομίσματος έκτακτης ανάγκης”. Το Wörgl γρήγορα επανήλθε στην ανεργία του 30%. Κοινωνική αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία, διότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνανε γιατί η Κυβέρνησή τους και η Δικαιοσύνη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, δεν τους αφήνει να εξασκούν τη δοκιμασμένη λύση που βρήκανε στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά τους επιβάλει τα δικά της μέτρα που αποδεδειγμένα όπως και πριν τους ξαναβύθισε στη φτώχεια και την ανέχεια. Το 1938 ο Χίτλερ προχώρησε στην προσάρτηση της Αυστρίας (χωρίς να βρει την παραμικρή πολεμική αντίσταση) με έναν από τους λόγους για αυτό, το ότι πολλοί άνθρωποι τον είδαν ως τον οικονομικό και πολιτικό σωτήρα τους. Ακολούθησε ο Πόλεμος, και το πείραμα του Wörgl έμεινε στην Ιστορία.




(Βιβλιογραφία: http://www.mindcontagion.org/worgl)



VIDEO από την εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 10 Ιουλίου 2013 με την ΑνΕΛ για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Συναλλαγές ΧΩΡΙΣ λεφτά

https://www.youtube.com/watch?v=8Mp7AMayo_w


10 Ιουλίου 2013 ωρα 7 Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Συνδιοργάνωση Συνεδρίου WakeUpCyprus με Αναπτυξιακή Λευκωσίας: Λειτουργία Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Συναλλαγές Προιόντων Υπηρεσιών χωρίς λεφτά αλλά με Τοπική Μονάδα που λειτουργεί ως νόμισμα
http://wakeupcyprus.blogspot.com/2013...

Το «Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» είναι μια
πρωτοβουλία των Δήμων που είναι μέλη της ΑΝΕΛ (Λατσιά,
Στρόβολος, Έγκωμη, Αγλαντζιά, Λακατάμια, Τσέρι,
Γέρι, Ιδάλιον) οι οποίοι στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής
της δράσης έχουν αναπτύξει ένα σύστημα για ανταλλαγές
υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των δημοτών τους
χρησιμοποιώντας ως μέσον συναλλαγής ένα εναλλακτικό
νόμισμα, τις Τοπικές Μονάδες (Το.Μ.) αντί της χρήσης
πραγματικών χρημάτων. Στο πρόγραμμα συμμετέχει
και ο Δήμος Λευκωσίας.

Η συμμετοχή των δημοτών
στο πρόγραμμα προσφέρεται εντελώς δωρεάν.


Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης λειτουργεί
ως μια εναλλακτική κοινωνική οικονομία με σκοπό
την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζεται
στη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα.

Το Πρόγραμμα δραστηριοποιείται στον τομέα της συναλλαγής
χρησιμοποιώντας μια μονάδα που έχει την
μορφή τοπικού νομίσματος.


Πρακτικός οδηγός λειτουργιάς του Προγραμμάτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με ένα πρακτικό αληθινό παράδειγμα μέλους μας που έκανε χρήση του Προγραμματος

Ας δούμε πρακτικά βήμα με βήμα πως λειτουργεί το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κάνουμε κλικ στην σελίδα της

ΑΝΕΛ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

http://tom.anel.com.cy/default.asp?parid=12&ID=70&menuid=52


στην συνέχεια κλίκ στην επιλογή "Γίνε μέλος"

http://tom.anel.com.cy/member.asp?parid=12&ID=122&menuid=124

Εκεί υπάρχουν οι όροι συμμετοχής, οι εσωτερικοί κανονισμοί και το έντυπο εγγραφής μέλους αν επιθυμείτε να μην εγγραφείτε ηλεκτρονικά

Για να εγγραφείτε ηλεκτρονικά κάνουμε κλικ στην επιλογή "Εγγραφή Μέλους"




http://tom.anel.com.cy/newuser.asp?parid=12

Καταχωρούνται τα στοιχειά και αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομίο στην διαχειριστική επιτροπή της ΑΝΕΛ.

Για να μπορείτε να αρχίσετε να συναλλάσεστε και να χρησιμοποιείτε το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός σας από την Διαχειριστική Επιτροπή.

Ενδεχομένως να σας ζητηθεί να προσκομίσετε κάποιο λογαριασμό τηλεφώνου ή ρεύματος ή νερού με τον οποίο να αποδεικνύεται ότι διαμένετε σε έναν από τους 8 Δήμους Λευκωσιάς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μια "off the record" παρατήρηση:

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν διαμένετε σε κάποιον από τους 8 Δήμους της Λευκωσίας ενδεχομένως και πάλι να μπορέστε να συμμετάσχετε,  εφόσον διαμένετε σε κοινότητες ή δήμους της ευρύτερης περιοχής και εφόσον λαμβανομένων υπόψη και άλλων λόγων εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής δοθεί άδεια προς αυτό.

Το πιο πιθανό πάντως είναι ότι αν επιθυμείτε πολύ να συμμετασχέτε, αυτό μάλλον θα καταστεί δυνατόν!

Μετά την εγγραφή μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Πρόγραμμα και να αγοράσετε ή να πωλήστε προιόντα ή υπηρεσίες.

"Κατηγορίες Υπηρεσιών"
http://tom.anel.com.cy/servicescategories.asp?parid=12&ID=129&menuid=134


Υπάρχει η επιλογή "Αγγελίες" με δύο επιλογές

"Προς πώληση" http://tom.anel.com.cy/forsale.asp?trtype=10&parid=12&ID=&menuid=132
"Προς αγορά" http://tom.anel.com.cy/forsales.asp?trtype=20&parid=12&ID=&menuid=133


Εκεί μπορείτε να δείτε το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του μέλους που σας ενδιαφέρει.

Ένα πρακτικό παράδειγμα από ένα μέλος του Wake Up Cyprus που έχει εγγραφεί ως μέλος στο Πρόγραμμα και έχει ήδη κάνει χρήση.

Με το που γίνεται και ενεργοποιείται η εγγραφή ως μέλος αυτόματα πιστώνονται στον λογαριασμό σας 300 Τοπικές Μονάδες!

Δηλαδή χωρίς να έχετε κάνει οτιδήποτε έχετε στην διάθεση σας 300 ΤοΜ για να αγοράστε προιόντα ή υπηρεσίες!

Έχοντας πλέον 300 ΤοΜονάδες το μέλος μας βρήκε μια υπηρεσία που τον ενδιαφέρει.

COMPUTERS REPAIRINK - REINSTALLATION PROGRAMS - DATA RECOVERINK ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - 10 TOM P/H - A/Ω
10ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πήρε τηλέφωνο το μέλος του Προγράμματος που προσφέρει την σχετική υπηρεσία και διευθέτησαν την συναλλαγή όπως ακριβώς θα γινόταν σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Το μέλος Wake Up Cyprus μετέφερε τον υπολογιστή του στο μέλος του Προγράμματος με τον οποίο συμφωνήθηκε όπως αναγράφεται στην αγγελία ότι η χρέωση θα είναι 10 ΤοΜονάδες ανά ώρα!

Η επιδιόρθωση του υπολογιστή έγινε και αφού έγινε επικοινωνία το μέλος του Wake Up Cyprus παρέλαβε τον υπολογιστή, υπέγραψαν αμφότεροι το έντυπο ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ/ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ το οποίο αποδεικνύει την συναλλαγή προς αποφυγή παρεξηγήσεων κλπ και το οποίο αν και δεν είναι υποχρεωτικό, εμείς εισηγούμαστε όπως χρησιμοποιείται!



Ακολούθως το μέλος του Wake Up Cyprus καταχώρησε την συναλλαγή στο Πρόγραμμα
http://tom.anel.com.cy/credittransto.asp?parid=12

και μετέφερε τις Τοπικές Μονάδες από τον λογαριασμό του στον λογαριασμό του μέλους που προσέφερε την υπηρεσία!

Και αυτό ήταν!


Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία κυριολεκτικά φρονούμε ότι θα βοηθήσει και θα σώσει πολύ κόσμο κυριολεκτικά στις πάρα πολύ δύσκολες μέρες που θα έλθουν σε πολύ λίγο!

Απλά να αναφέρουμε ότι ήδη πολλοί άνεργοι συμπολίτες μας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτές!

Ας το στηρίξουμε και το μοιραστούμε!

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Τι είναι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας που τέθηκε σε εφαρμογή την 1/1/2013 και προνοεί για ισοσκελισμένους προυπολογισμούς; Έχει η Γερμανία η Γαλλία η Ιταλία ισοσκελισμένους προυπολογισμούς; Η Γερμανία έχει δημόσιο χρέος 85% του ΑΕΠ της δηλαδή 2,8 ΤΡΙΣ

Μας λένε οι περισπούδαστοι σπουδαγμένοι οικονομολόγοι που παρελαύνουν καθημερινά από τα τηλεοπτικά πάνελ (του κουτιού που καθορίζει τι θα μάθεις και τι θα σκεφτείς) ιδιοκτησίας των επιχειρηματιών καναλαρχών,

 ότι έχουμε πρόβλημα διαχείρισης στα οικονομικά μας αφού ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε.....

Έχουμε λένε ένα σπάταλο κράτος....

Χρειάζεται, συνεχίζουν να λένε οι περισπούδαστοι σπουδαγμένοι οικονομολόγοι να έχουμε ισοσκελισμένους προυπολογισμούς, δηλαδή να καταναλώνουμε όσα παράγουμε!

Έτσι!

 Πολύ λογική σκέψη θα αναφωνήσει κάποιος....

"Να καταναλώνεις μόνο όσα παράγεις ούτως ώστε να μην αναγκάζεσαι να δανείζεσαι"

Τι ωραία απλή καθάρια πρόταση... Το απόγειο της λογικής οικονομικής πρακτικής....

Αυτά είναι ουσιαστικά οικονομικά και τετραγωνική μαθηματική σκέψη..... σε ένα παράλληλο όμως οικονομικό σύμπαν και σε μια άλλη εντελώς πραγματικότητα.

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα και όχι τα όσα λένε οι πανελιστές των καναλαρχών....

Ποια είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ΕΕ και μια εκ των μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη;

Μα φυσικά η Γερμανία, η οποία επιβάλλει τις οικονομικές λιτότητας στους "σπάταλους" "τεμπέληδες" νότιους ....


Έχει μήπως  η Γερμανία ισοσκελισμένο προυπολογισμό;
Μήπως η Γερμανία δεν έχει πρωτογενές έλλειμα;
Σύμφωνα με τηνWall Stree Journal
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, ανέφερε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του προϋπολογισμού για τους πρώτους έξι μήνες του έτους ανήλθε σε € 42,8 δισεκατομμύρια (54.200.000.000 δολάρια), ή 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ας δούμε κάποια επιπλέον στοιχεία από το debt clock ρολόι χρέους του Economist 

σημείωση: το ΑΕΠ είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ή ΑΕΠ) (αγγλ. Gross Domestic Product - GDP) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία, εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παρήχθησαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παρήχθη από παραγωγικές μονάδες που ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού.


Η μεγάλη Γερμανία έχει δημόσιο χρέος ύψους
2 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ
795 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ
193 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ
989 ΧΙΛΙΑΔΩΝ
ευρώ

και το δημόσιο της χρέος φτάνει στο  82,7% του ΑΕΠ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ 82,7% ΤΟΥ ΑΕΠ
άρα γιατί η Γερμανία δεν μπαίνει σε μνημόνιο;

Η Γαλλία η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες εξαγωγές μετά τη Γερμανία
έχει δημόσιο χρέος που φτάνει τα
$2,329,180,327,869
2 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ
329 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ
180 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ
327 ΧΙΛΙΑΔΕΣ
ευρώ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 89.3% ΤΟΥ ΑΕΠ
άρα γιατί η Γαλλία δεν μπαίνει σε μνημόνιο;

Η Ιταλία η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και της ευρωζώνης με σχεδόν ίδιες εξαγωγές με την Γαλλία που φτάνουν τα 800 ΔΙΣ
έχει δημόσιο χρέος
$2,480,556,830,601
2 ΤΡΙΣ
480 ΔΙΣ
556 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ
830 ΧΙΛΙΑΔΕΣ
ευρώ
και σε ποσοστό έχει δημόσιο χρέος………….. 120,6% του ΑΕΠ!!!!!!!!!!!!!!!

Ναι αλλά, λένε οι περισπούδαστοι πανελιστες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα  στα δημοσιονομικά πχ της Ιταλίας που είναι και αυτή όπως και η Ελλάδα....άτακτη στα δημοσιονομικά της....

Μάλιστα, ας δούμε κάποια στοιχεία και πάλι:

“Η Ιταλία έχει εμπορικό πλεόνασμα και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ταυτόχρονα έχει πολύ υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους  και είναι προφανώς ευάλωτη στις διακυμάνσεις των επιτοκίων στα ομόλογα.”

και εδώ από το Βήμα http://www.tovima.gr/world/article/?aid=500893  το οποίο βρήκα από την πολύ καλή σελίδαhttp://athenstock.blogspot.com/2013/03/2012.html
οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν έχουν όρεξη να πληρώσουν για ό,τι θεωρούν αποτέλεσμα δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης στην περιφέρεια.
Φυσικά αυτή είναι μεγάλη ειρωνεία στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία έχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και αρκετά συντηρητική δημοσιονομική διαχείριση,
και της οποίας το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Αλλά αυτήν την  πραγματικότητα δεν την αντιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης».”


Η Ιταλία δηλαδή έχει πρωτογενές δημοσινομικό πλέονασμα!  Δηλαδή καταναλώνει λιγότερα από όσα παράγει!
Η Ιταλία έχει εμπορικό πλεόνασμα!  Δηλαδή εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει
Δηλαδή έχουμε και λέμε ξανά για το αντιληφθούμε τελείως:

Η Ιταλία η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης η οποία έχει εξαγωγές που αγγίζουν το 1 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ευρώ
  • Έχει δημοσιονομικό πρωτογενές  πλεόνασμα   δηλαδή καταναλώνει λιγότερα από όσα παράγει
οπότε πάει περίπατο το πρώτο παραμύθι περί απειθαρχίας κλπ
  • Έχει εμπορικό πλεόνασμα   δηλαδή εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΕΟΥΣ!

Οπότε τι ακριβώς συμβαίνει;  Ποιο είναι το πρόβλημα; 

Και εδώ αρχίζουν να τρίζουν τα όσα αυθαίρετα λένε οι περισπούδαστοι πανελιστές των καναλαρχών που δεν θέλουν να ακουμπήσουν την αλήθεια...
Η ουσία είναι ο τρόπος έκδοσης του χρήματος και ποιος το διαχειρίζεται και φυσικά ο ρόλος των τραπεζών σε όλο αυτό πανηγύρι τρισεκατομμυρίων εις βάρος των λαών:

To άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισσαβόνας ορίζει τα εξής:

1. Overdraft facilities or any other type of credit facility with the European Central Bank or with the central banks of the Member States (hereinafter referred to as ‘national central banks’) in favour of Union institutions, bodies, offices or agencies, central governments, regional, local or other public authorities, other bodies governed by public law, or public undertakings of Member States shall be prohibited, as shall the purchase directly from them by the European Central Bank or national central banks of debt instruments.
2. Paragraph 1 shall not apply to publicly owned credit institutions which, in the context of the supply of reserves by central banks, shall be given the same treatment by national central banks and the European Central Bank as private credit institutions.

Εν ολλίγοις αυτό που λέει αυτό το άρθρο είναι ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι αρμόδια για να “κόβει” και να εκδίδει το ευρώ δεν μπορεί να δανείζει στα Κράτη ……
Αυτό που δεν λέει αλλά υπονοείται είναι η ΕΚΤ μπορεί να δανείζει στις λεγόμενες “αγορές” δηλαδή στις τράπεζες οι οποίες με την σειρά τους δανείζουν με όποιο επιτόκιο θέλουν τα κράτη!
Δηλαδή τα κράτη θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να αγοράζουν χρήμα από τις τράπεζες!

Ποιο είναι το επιτόκιο της ΕΚΤ;

Από την ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδας 
βλέπουμε ότι από τις 8/5/2013 το επιτόκιο είναι 0,5%!
Δηλαδή οι τράπεζες παίρνουν από την ΕΚΤ πάμφθηνο χρήμα και με την σειρά τους το πωλούν στα κράτη!

Το "αγοράζουν" με επιτόκιο μισό τοις εκατό δηλαδή πρακτικά δωρεάν και το πωλούν στα κράτη!
Καθαρό αγνό κέρδος

Ποιοι αποτελούν την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα; Ποιοι αποφασίζουν για το ποιο θα είναι το επιτόκιο και πόσο χρήμα/ευρώ θα κοπεί;


Τα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ είναι τα εξής:
η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της τράπεζας. Απαρτίζεται από 6 μέλη (1 πρόεδρο, 1 αντιπρόεδρο και 4 άλλα μέλη) που διορίζονται για 8 χρόνια από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης.
————-
Η ΕΚΤ είναι απολύτως ανεξάρτητη. Η Τράπεζα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, αλλά και όλα τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεών τους δεν μπορούν να ζητούν ή να δέχονται υποδείξεις από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό. Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν επίσης να σέβονται αυτήν την αρχή.
———-

Εν ολλίγοις, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που δεν ελέγχεται με κανένα τρόπο από κανένα και δεν έχει απολύτως καμιά έστω τύποις δημοκρατική νομιμοποίηση
Ο Μάριο Ντράγκι είναι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ
ας δούμε που “υπηρετήσε” αυτός
υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International (2002-2005)

 Σύμφωνα με τον Independent και όχι κάποιο συνωμοσιολογικό blog η τιμή της δημοκρατίας περνάει μέσα από μια τράπεζα τέρας που ελέγχει τον κόσμο, την Goldman Sachs ...
O Mάριο Μόντι διορισμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας , ο Παπαδήμος διορισμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ντράγκι διορισμένος Πρόεδρος της ΕΚΤ κλπ έχουν όλοι από ένα κοινό
¨Ηταν πρώην μεγαλοστελέχη της μεγαλύτερης τράπεζας/θεσμού στον κόσμο
της Goldman Sachs
What price the new democracy? Goldman Sachs conquers Europe
 While ordinary people fret about austerity and jobs, the eurozone’s corridors of power have been undergoing a remarkable transformation
 FRIDAY 18 NOVEMBER 2011
Pg-12-eurozone-graphic(1)


Είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που το δημόσιο χρέος όλων των χωρών απλά θα μεγαλώνει και χώρες όπως οι οικονομικές υπερδυνάμεις της Γερμανίας έχουν δημόσιο χρέος που φτάνει και το 85% του ΑΕΠ τους στα 2,8 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ευρώ

Οι ισοσκελισμένοι προυπολογισμοί σε αυτή την πραγματικότητα είναι απλά αδύνατοι!

Οπότε κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί το εξής, γιατί επιμένουν όλοι αυτοί που μας κυβερνούν και μας εξουσιάζουν σε τέτοια θέματα που είναι πρακτικώς αδύνατο να γίνουν;
Θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ανθρώπων ή κάποια άλλα όπως επεσήμανε πχ ο Independent;
Την 1/1/2013 έστω και αν αγαπητέ συμπατριώτη δεν το πήρες είδηση γιατί ουδείς από τα πάνελ δεν σου το είπε ή γιατί ήσουν στο ρεβεγιόν ή σε κάποια προεκλογική ενός εκ των τριών που έβλεπες στην τιβι τέθηκε σε εφαρμογή το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας που προβλέπει περί ισοσκελισμένους προυπολογισμούς!
Ημερομηνία: 01.01.2013 | 11:41
Σε ισχύ από σήμερα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Μόνο οι χώρες που το έχουν επικυρώσει θα μπορούν να ζητήσουν κεφάλαια από τον ΕΣΜ
Newsroom K
Η Βρετανία και η Τσεχία αποφάσισαν να μην υιοθετήσουν το σύμφωνο, το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Τα περισσότερα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούνται από σήμερα να εφαρμόσουν πολύ πιο αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο έχουν επικυρώσει οι 16 από τις 25 χώρες-μέλη που το αποδέχθηκαν.Η Βρετανία και η Τσεχία αποφάσισαν να μην υιοθετήσουν το σύμφωνο, το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Μόνο οι χώρες που έχουν επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα μπορούν να ζητήσουν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το μόνιμο ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σωστά το πιο πάνω κυπριακό άρθρο εστιάζει στο ότι μόνο τα κράτη που έχουν επικυρώσει αυτό το σύμφωνο θα μπορούν να ζητήσουν κεφάλαια από το ESM
Θυμάσαι τι είναι ο ΕSM ελληνιστή ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας; 
Όχι ε; 
Ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που πλέον από τις 30/4/2013 με την ψήφιση του Μνημονίου ήτοι της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ΕΜΣ υπαγόμαστε σε αυτόν και υποχρεούμαστε να εκτελούμε τις οδηγίες του.....

Πόσα γίνονται και θέλουν να αγνοούμε αγαπητέ συνάνθρωπε επειδή αυτοί που ελέγχουν τι θα μάθεις και τι θα σκεφτείς θέλουν να σε κρατούν τζοιμισμένο! Wake Up!
Ο ΕΜΣ θα αναλυθεί επισταμένα σε μεταγενέστερο άρθρο μην σου φανούν πολλά....