Τοποθέτηση του WAKEUPCyprus στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -Quotes

...life is 10% what happens to you and 90% how you react to it!...

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αντί ευρώ, υπηρεσίες



Στους δήμους της Λευκωσίας το δίλημμα «ευρώ ή λίρα» αντικαθίσταται με ένα νέο: «χρήμα ή ανταλλαγές;». Με πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας, οι δήμοι Λατσιών, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγλαντζιάς, Λακατάμιας, Τσερίου, Γερίου και Ιδαλίου ξεκινούν σε λίγες μέρες για πρώτη φορά στην Κύπρο ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των χρηστών με μέσο συναλλαγής το «εναλλακτικό νόμισμα», αντί των πραγματικών χρημάτων.


Η νέα υπηρεσία «Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» θα παρουσιαστεί στις 18 Απριλίου και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΝΕΛ, θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισότητας, και θα λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των δημοτών, αποκλείοντας τον καταναλωτισμό, τον ανταγωνισμό και την κερδοσκοπία. Στην πράξη, αντί για πραγματικό χρήμα, οι δημότες θα προσφέρουν υπηρεσίες ή προϊόντα, αντί σε ευρώ, σε μονάδες Το.Μ. (Τοπική Μονάδα). Οι Το.Μ. θα είναι ένα είδος «τοπικού νομίσματος» το οποίο θα χρησιμοποιούν μεταξύ τους μόνο όσοι θα έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία ως μέλη. Στον ηλεκτρονικό χώρο αυτό, το μέλος θα μπορεί να ενημερώνεται για τις δραστηριότητές του εντός του προγράμματος (δηλαδή για τις υπηρεσίες ή προϊόντα που διαθέτει προς άλλα μέλη), όπως επίσης και για το υπόλοιπο των μονάδων ΤΟ.Μ. που έχει ο λογαριασμός του ανά πάσα στιγμή, ώστε να γνωρίζει τι είδους υπηρεσίες ή ποσότητα προϊόντων, που προσφέρονται από άλλα μέλη του προγράμματος, μπορεί να αγοράσει.

Στην πράξη, το πρόγραμμα θα λειτουργεί ως εξής: Αν, για παράδειγμα, ένα μέλος του προγράμματος που είναι πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας, συμφωνήσει με ένα άλλο μέλος του προγράμματος να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών στο παιδί του, τότε αντί να πληρωθεί σε ευρώ, θα πληρωθεί με μια ποσότητα Το.Μ. η οποία θα προκαθοριστεί και θα προσυμφωνηθεί μεταξύ τους. Στη συνέχεια, ο καθηγητής θα μπορεί να ανταλλάξει τις Το.Μ. που έχει κερδίσει από μαθήματα που παρέδωσε με οποιοδήποτε άλλο μέλος του προγράμματος, ανάλογα με τις ανάγκες του. Εάν, για παράδειγμα, χρειάζεται κάποιον υδραυλικό για να του φτιάξει κάτι στο σπίτι του, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις Το.Μ. που διαθέτει για να γίνει η δουλειά του. Οι ανταλλαγές ή συναλλαγές προϊόντων ή υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε φορολογία διότι γίνονται χωρίς τη χρήση πραγματικού νομίσματος. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα φιλοξενούνται ταυτόχρονα προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα που θα ανταλλάζονται σε Το.Μ.

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ
16/04/2013 - 17:21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου