Τοποθέτηση του WAKEUPCyprus στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -Quotes

...life is 10% what happens to you and 90% how you react to it!...

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Δεν είμαστε απόλυτοι στην προσέγγισή μας και στόχο έχουμε να καταδείξουμε ότι δεν έχουν καν συζητηθεί σοβαρά επιστημονικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να χτίσουμε πραγματική οικονομία. Η φορολογική προσέγγιση της Ευρώπης για τα κράτη μέλη το επιβάλλει, εφόσον θα χάσουμε, θέλουμε δεν θέλουμε, το μόνον συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ή το 'μέλι για ρωσικά κεφάλαια' για να είμαστε πιο κατανοητοί.


Δεδομένα σήμερα:
·        Συζητείται στην Βουλή η διαγραφή των οφειλωμένων του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) που ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομύρια.
·        Γνωρίζουμε ότι θα χάσουμε σε εξευτελιστική τιμή ΑΗΚ και CYTA, πιθανότατα και όλους τους άλλους κρατικούς ή ημικρατικούς οργανισμούς και περιουσία.
·        Γνωρίζουμε ότι ο Συνεργατισμός θα εξαφανιστεί ουσιαστικά, δημιουργώντας μάλιστα τεράστια προβλήματα, μεταξύ άλλων στην αγορά ακινήτων (περιλαμβάνουμε και τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως στέγης).
·        Όλοι οι εσωτερικοί δανειστές του κράτους θα χάσουν όλα όσα το κράτος τους χρωστά.
·        Καμία πρόταση δεν έγινε για 'χτίσιμο' πραγματικής οικονομίας, πέραν του φυσικού αερίου.

Εισηγούμαστε την δημιουργία εθνικού συμβουλίου διαχείρισης κρίσης που θα αποτελείται από προσωπικότητες από τους ακολούθους κλάδους: Διανοούμενους, ακαδημαϊκούς,  κυβερνητικούς υπάλληλους (τεχνοκράτες, υπουργοί, βουλευτές) και ιδιώτες τεχνοκράτες. Η επιλογή των ατόμων είναι σημαντική, ως επίσης και ο τρόπος λειτουργίας του.  Σε αυτό πρέπει να περιλαμβάνονται ίσως και προσωπικότητες της διασποράς άλλα και άτομα που γνωρίζουν πως συμπεριφέρονται οι αγορές πχ. Traders and international banking system specialists.
Ø  Όλοι όσοι θα συμμετέχουν, θα πρέπει να αποδεχτούν άρση του τραπεζικού τους απορρήτου για τα επόμενα 10 χρονιά.
Την ίδια ώρα πρέπει να παρουσιαστεί ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας και άμεσης αύξησης των εσόδων του κράτους, άλλα και στρατηγικός σχεδιασμός για επανατοποθέτηση της Οικονομίας της Κύπρου, σε νέες βάσεις και με 'επιθετική πολιτική' που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα εισηγούμαστε την είσοδό μας στη αγορά τροφίμων. Η αγορά τροφίμων είναι αδιαμφισβήτητα η αγορά με τη μεγαλύτερη προοπτική αυτήν τη στιγμή (μαζί με την ενέργεια). Η χωρά μπορεί να αποφύγει πάρα πολλούς πονοκεφάλους στα χρόνια που έρχονται με την ανάπτυξη, για παράδειγμα, της γεωργοκτηνοτροφίας. Μια απλή ανάλυση και κατανόηση της διεθνούς αγοράς τροφίμων καταδεικνύει του λογού το αληθές.

Η αγορά τροφίμων δεν θα είναι απλά σημαντική για την ανάπτυξη μέσω αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών, άλλα θα είναι και στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση του τόπου και διατήρηση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας, σε μια εποχή που οι τιμές απογειώνονται και οι προβλέψεις του ΟΗΕ αλλά κυρίως των αγορών, για τα επόμενα χρονιά είναι τρομακτικές. Συγκεκριμένα, αυτή είναι η τετάρτη χρονιά που ο πλανήτης θα καταναλώνει περισσότερα απ' ότι παράγει. Η πιθανότητα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης μέσα στο 2013 είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Ο καιρός είναι σημαντικός παράγοντας και οι προβλέψεις για φέτος δεν είναι οι καλύτερες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μειώσεις μισθών, ωφελημάτων, συντάξεων κτλ, αλλά και η αύξηση της ανεργίας, σε συνάρτηση με τις τεράστιες αυξήσεις, πληθωρισμού και φόρων που θα επέλθουν μέσα στα επόμενα χρόνια θα μας φέρουν στην τραγική θέση που θα πρέπει να δίνουμε όλα τα λεφτά που θα παίρνουμε για φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης, αν υπογράψουμε το μνημόνιο και την Δανειακή Σύμβαση. Σε συνδυασμό με τα τόσα πολλά που αναφέρουμε και γίνονται κατανοητά σε αυτές τις επιστολές που κρατάτε και τα επισυναπτόμενα, θα μας αναγκάσουν να ξοδέψουμε όλες τις αποταμιεύσεις μας σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή 1-2 χρόνια (όσοι δεν θα τις χάσουμε από τις τράπεζες). Σημειώστε ότι σήμερα έχουμε κάποια περιθώρια αντίδρασης διότι θα έχουμε ένα βασικό τραπεζικό σύστημα, έστω τα συνεργατικά και κάποιες τράπεζες, άλλα και θα έχουμε τις προσωπικές μας αποταμιεύσεις που είναι τα μόνα χρήματα που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για άμεσες γεωργοκτηνοτροφικές επενδύσεις. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα είμαστε εντελώς αδύναμοι, χωρίς προσωπικές αποταμιεύσεις και χωρίς οποιαδήποτε περιθώρια αντίδρασης.

Τι θα γινόταν για παράδειγμα αν το Κράτος και η Εκκλησία διέθεταν την γεωργική γη για μερικά χρόνια σε οποίον είναι διατεθειμένος να επενδύσει σε συγκεκριμένους τομείς που θα προαποφασιστούν; Παρακολουθήστε με προσοχή το πιο κάτω πολύ απλό και τυχαίο παράδειγμα (που πιθανόν πολλοί ικανότεροι να χρησιμοποιήσουν για να χλευάσουν αυτήν την πρόταση):

'Εκτροφεία Σαλιγκαριών'- Αναλύουμε πρώτα τη διεθνή αγορά σαλιγκαριών και βλέπουμε πόσο μας αφορά ως χωρά παράγωγης και με βάση τους περιορισμούς άλλα και τα πλεονεκτήματα που πιθανόν να έχουμε ως Κύπρος, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων, και τις ασταθείς καιρικές συνθήκες του σήμερα και του αύριο. Αν μας κάνει, και έχει προοπτική, μέσα σε μερικούς μήνες μπορούμε να γίνουμε εξαγωγέας σαλιγκαριών με πολύ μικρές επενδύσεις. Αυτό πόσα νοικοκυριά θα ταΐσει και πόσες δουλειές θα δημιουργήσει; Ένα ''THINK TANK'' με την σύνθεση που προαναφέρθηκε μπορεί σίγουρα να θέσει επί τάπητος υλοποιήσιμες ιδέες.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

1.      MARFIN και Τ. Κύπρου καλώς να… κλείσουν ελεγχόμενα, δηλαδή να διαχωριστούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού τους, ίσως να γίνει και συγχώνευση των στοιχείων ενεργητικού δημιουργώντας μια νέα ''καθαρή'' τράπεζα που θα ανήκει στο κράτος και να συνεχίσει να λειτουργεί. Αν αυτή η τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθεί, θα έχει πολύ ισχυρότερη κεφαλαιουχική επάρκεια από αυτό που προτείνεται σήμερα. Θα αποσυνδεθεί κιόλας από τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Οι λογιστές και οι δικηγόροι σίγουρα μπορούν να βρουν μια λύση. Αυτός που θα ισχυριστεί ότι αυτές οι τράπεζες είναι κρατική περιουσία του απαντάμε οτι ''Τέτοια επένδυση και περιουσία, που θα πρέπει να τους δίνουμε συνεχώς πολλά δισεκατομύρια και πολλά σπίτια να μας λείπει''
2.      Διατήρηση του Συνεργατισμού όπως είναι σήμερα, δηλαδή κάτω από την 'ομπρέλλα' του κράτους και ΟΧΙ της Ευρωπαικής Κεντρικής (ΕΚΤ).
3.      Προτείνουμε άμεσο κούρεμα χρέους έτσι ώστε να κταστεί βιώσιμο από σήμερα.
4.      'Πώληση' ή δανεισμός σήμερα ΑΗΚ και CYTA με έκδοση ομολόγων εγγυημένα με κρατική γη. (Εξυπακούεται ότι πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση ημικρατικών και μείωση λειτουργικού κόστους και μισθών)
5.      Έκδοση ομολόγων προς τους Κύπριους πολίτες και οχι μόνο. Τα ομόλογα αυτά να είναι εγγύημένα με κρατική γη έτσι ώστε να δώσει κίνητρα στους Κύπριους ή και άλλους να τα αγοράσουν, εφόσον θα έχουν εγγύηση κρατική γη (αυτο δεν θα κοστίσει στο κράτος ούτε σεντ) και αναλόγως εγγυήσεων και καποιων άλλων παραγόντων  μπορούμε να μαζέψουμε σημαντικά λεφτά.
6.      Διάθεση μεγάλού μέρους της γεωργικής κρατικής και εκκλησιαστικής Γης για μερικά χρόνια με στρατηγικό πλάνο για την ουσιαστική είσοδο μας στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Η Εκκλησία σίγουρα μπορεί να κατανοήσει πόσο σημαντική θα είναι η ουσιαστική στάση της σε αυτό το θέμα.  Ας αναλογιστεί κιόλας ότι με αυτή την κίνηση και το όλο εγχείρημα θα δώσει αξία και άμεση ζήτηση για ανεκμετάλλευτη ΓΗ που θα της ανήκει, άρα όλοι θα κερδίσουν, εξυπηρετώντας μάλιστα τον κόσμο και στηρίζοντας τον κλάδο των ακινήτων.
7.      Παρουσίαση ενός σκληρού και ισοζυγισμένου δημοσιονομικού πλάνου με αποκοπές μισθών, φόρων αλλά και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ πολιτικής για επανατοποθέτηση της οικονομίας του τόπου σε υγιείς βάσεις αλλά και στρατηγικούς τομείς.

Αν όλα τα πιο πάνω τα διαχειρηστούμε σωστά όχι μόνο θα βγούμε από την κρίση αλλά θα θριαμβεύσουμε, απογοητεύοντας πολλούς στο εσωτερικό αλλά και αυτούς που τσάκισαν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να απευθυνθεί πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας (και όχι μόνο) για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που ούτως η άλλως θα το χάσουμε αν παραχωρήσουμε την κυριαρχία μας. Η πιθανότητα να έχουμε ανταπόκριση από κάπου είναι μεγάλη, αν προωθηθεί σωστά και ουσιαστικά. Ούτως η άλλως αυτό είναι το πρώτο περιουσιακό μας στοιχείο που θέλουν. Αυτό λογικά θα είναι αρκετό για να παραμείνουμε στο ΕΥΡΩ και να αποφύγουμε τις δυσμενέστερες από τις συνέπειες της στάσης πληρωμών, που θα είναι η αλλαγή νομίσματος και η ισοτιμία του. Αυτοί που θα απορρίψουν την πρόταση μας θα πρέπει να αποκλειστούν μόνιμα και κατευθείαν από αυτή την συνεκμετάλλευση. Αν κανείς από τους 'εταίρους' μας δεν ενδιαφέρεται υπάρχουν αρκετοί τρίτοι που θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόταση. Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να είναι ουσιαστική η προώθηση, εθνική και ειλικρινής.  Πρέπει να μπούμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το μέλλον της Κύπρου και με ποιους θα συμμαχήσουμε δεν πρέπει να έχει περιορισμούς έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε. Η επιλογή μας πρέπει να είναι αυτό που θα ωφελήσει την Κύπρο και τους πολίτες της και κανέναν άλλο. Μια τέτοια στρατηγική συμμαχία θα είναι πολύ βοηθητική σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Αν το καταφέρουμε, η Κύπρος θα επαναπροσδιοριστεί οικονομικά και το βιοτικό επίπεδο του τόπου θα στηρίζεται σε πραγματική οικονομία, βασισμένη στις πιο σημαντικές και ακόρεστες αγορές ανά το παγκόσμιο, τα ΤΡΟΦΙΜΑ και την ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Θα υπάρχει μάλιστα η προοπτική λύσης του Κυπριακού, εφόσον το φυσικό αέριο μας δίνει τη δυνατότητα για πολύχρονη και στρατηγική συμμαχία με Ευρώπη και Αμερική άρα και Τουρκιά-Ισραήλ.

Όταν καθόμαστε πάνω σε 1,4 τρισεκατομμυρίου (έστω 500 δισεκατομμύρια) οφείλουμε να συμπεριφερθούμε ανάλογα και όχι ως να χρωστούσαμε. Το μέγεθος μας μετριέται πλέον σε φυσικό αέριο, και όχι σε γεωγραφικά χιλιόμετρα. Αυτή είναι η εντολή που πήρατε από το Λάο της Κύπρου σε δημοκρατικές εκλογές και αν δεν μπορείτε για οποιοδήποτε λόγο να ανταποκριθείτε, οφείλετε να κάνετε στην άκρη. Το μέγεθος της απόφασης είναι τεράστιο και οφείλουν όσοι είναι στη Βουλή άλλα και όσοι έχουν στα χεριά τους αυτή την επιστολή να απαιτήσουν και να επιδιώξουν άμεση, πλήρη και σφαιρική ενημέρωση άλλα και πάγωμα της διαδικασίας, με οποιοδήποτε κόστος, όσο επώδυνο και να είναι αυτό τα πρώτα 1-2 χρονιά και μέχρι να γίνουν αυτά που προαναφέρθηκαν αλλά και πολλά άλλα. Χωρίς προκαταλήψεις και σε συλλογικές οργανωμένες διαδικασίες όπως τα ''THINK TANKS'' να παρουσιαστούν οι όποιες εισηγήσεις άλλα και να γίνει ενδελεχής επιστημονική ενημέρωση για τα πάντα.

Ο οικονομικός πόλεμος που ζούμε αυτήν την στιγμή έχει και πρόσωπο αλλά και στόχους. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι αλλά και έτοιμοι να κινηθούμε με συλλογικότητα, δημιουργικότητα αλλά και εξυπνάδα για να τον αντιμετωπίσουμε. Αυτές τις εποχές είναι που οι χώρες επανατοποθετούνται σε βιοτικό επίπεδο και σαν οικονομίες γενικά. Ας αντιληφθούμε ότι ΔΕΝ υπάρχει 'αναίμακτο' σενάριο εδώ που φτάσαμε. Οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας πέθαναν για να κερδίσουν και να διατηρήσουν αυτήν την ανεξαρτησία και το γεγονός ότι θα υποφέρουμε 2-3 χρόνια δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αντιθέτως πρέπει να μας πεισμώσει και να μας δώσει δύναμη να τιμήσουμε την μνήμη τους αλλά πάνω απ' όλα να προσφέρουμε κάτι καλύτερο στα παιδιά μας που θα γεννηθούν ή θα γίνουν στην κυριολεξία σκλάβοι των Γερμανών και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω τους.

Η ύπαρξη μας ως ανεξάρτητο κράτος μας επιβάλλει να αντιδράσουμε με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα διαχρονικά και μακροχρόνια συμφέροντα του τόπου. Αυτή είναι και η εντολή που έχουν ο Πρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας και Γενικός Εισαγγελέας και όλοι οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι. Οποιοσδήποτε νοιώθει φόβο η αδυναμία να κάνει αυτό που τον προστάζει το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να παραιτηθεί διότι και ο ίδιος αυτοαναιρείται από το αξίωμα που κατέχει.

Όσο δύσκολο και να είναι το οποιοδήποτε σενάριο πρέπει να το ακολουθήσουμε διότι όσο και να υποφέρουμε αρχικά είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε και να ζήσουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ αλλά και όπως εμείς θέλουμε να ορίζουμε και όχι όπως θέλουν οι τραπεζίτες και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Το μέγεθος μας, που είναι μεν σημαντικό άλλα όχι όπως το παρουσιάζουν κάποιοι και σίγουρα όχι απόλυτο, είναι και σχετικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας προσφέρει, θέλει δεν θέλει, ασφάλεια και η οποιαδήποτε ανησυχία η ανασφάλεια αυτή την στιγμή είναι ανυπόστατη και ατεκμηρίωτη. Υπάρχουν παραδείγματα χώρων που δεν ήταν υπερδυνάμεις άλλα κατάφεραν και εκμεταλλεύτηκαν τους δικούς τους πόρους έτσι ώστε να κρατήσουν αυτό που τους ανήκει και δικαιούνται. Είναι θέμα συλλογικής αντίδρασης, στρατηγικών σχεδιασμών, ανοιχτών και δημοκρατικών διαδικασιών, ικανοτήτων και χειρισμών, άλλα προπάντων οράματος και πίστης στον σκοπό που πρέπει να είναι η καλύτερη προοπτική για τον τόπο και όλους τους πολίτες του.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης μας σε σχέση με όλες όσες ακούσαμε μέχρι τώρα:
1.      Διατηρούμε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συντάγματος, άρα και ΟΛΗΣ της κρατικής περιουσίας και φυσικού πλούτου αλλά και οτιδήποτε άλλου απορρέει από αυτό.
2.      Δεν εξευτελίζουμε τον Κύπριο πολίτη και του δίνουμε ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, παράγοντας απαραίτητος για να υπάρχει συνολικό αλλά και ατομικό κίνητρο. Με αυτόν τον τρόπο ο λαός είναι διατεθειμένος να δεχτεί τεράστιες θυσίες, εφόσον το αποτέλεσμα των στερήσεων δεν θα καταλήγει στους Γερμανούς
3.      Ο Κύπριος πολίτης δεν θα χρεωθεί για να τα πάρουν οι τράπεζες και να μας επιστρέψουν 'ΑΕΡΑ'. Επίσης θα ανεξαρτητοποιηθούμε απ' αυτό το καρκίνωμα που ονομάζεται Marfin και Τράπεζα Κύπρου.
4.      Η ενδεχόμενη διαγραφή του χρέους προς το ΤΚΑ θα έχει άμεσο αντίκρισμα προς το κράτος και όλους τους πολίτες και όχι προς τις τράπεζες και την τρόικα
5.      Εκμεταλλευόμαστε την κρατική ΓΗ που μπορεί να βοηθήσει αρκετά και να φέρει άμεση και σημαντική χρηματοδότηση
6.      Εκμεταλλευόμαστε την εκκλησιαστική γεωργική ή άλλη ΓΗ που μπορεί να βοηθήσει αρκετά και να δώσει άμεσα κίνητρα αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα στην γεωργοκτηνοτροφία και άρα άμεση και σημαντική χρηματοδότηση
7.      Δημιουργούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Οικονομία. Ολόκληρη η επιστολή επιχειρεί να αναδείξει τη σημαντικότητα της δημιουργίας μιας οικονομίας τροφίμων ή πραγματικής οικονομίας
8.      Θα είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που θα βγει από την κρίση
9.      Θα κρατήσουμε κάτι από το φυσικό αέριο που με την Δανειακή Σύμβαση και το μνημόνιο...απλά δεν θα είναι δικό μας
10.   ΟΛΟΙ οι Κύπριοι ανεξαίρετα θα ωφεληθούν και η χώρα όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά θα θριαμβεύσει.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο σημαντική θα είναι αγορά τροφίμων τα αμέσως επόμενα χρόνια, αξίζει να δούμε το παράδειγμα της Ουγγαρίας και την πρόσφατη ΑΡΝΗΣΗ του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας να συνυπογράψει το μνημόνιο κρίνοντας μάλιστα τους όρους της τρόικας και του μνημονίου (που κινείτε στους ίδους ρυθμούς με όλα τα άλλα μνημόνια, μαζί και το δικό μας) ως απαράδεκτους. Σημειώστε ότι η Ουγγαρία έχει τεράστιες πεδιάδες, με νερό, και έχει τεράστια δυνατότητα γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής. Αν αναλύσει κάποιος το μνημόνιο της Ουγγαρίας από τη μια και αν γνωρίσει την οικονομία της από την άλλη αλλά και τις δυνατότητές της γεωργικά, ευκολα συμπαιρένει το εξής: H Ουγγαρία θα έχανε όλη την δυνατότητα της για αγροπαραγωγή και θα ελεχόταν από την τρόικα και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου